Sváb bableves

Egy hete – egy kellemes börzsönyi kirándulás keretében – jutottunk el Szilvivel kettecskén Berkenyére, ahol a Szent Anna fogadó éttermében ebédeltünk egy rövidet. Ott sikerült találkozni a sváb bablevessel, és egy autentikus recept reményében posztolok.

Az ebéd maga kicsit felemás volt, mert a felszolgálók túlterheltsége miatt néha ott voltunk felejtve az asztalnál, illetve voltak tételek, amik nem érkeztek meg időben (ital téren), de kaptunk egy jól összerakott görög salátát és egy kellemes őzragut knédlivel, de az igazi jóság a bableves volt, fejtett babból, sok zöldséggel, csülökhússal. Igazi sűrű, főzelék irányába kacsingató, otthoni, vasárnapi ebédet idéző, testes leves volt, amihez hoztak külön nyers, savanyú káposztát és tejfölt. Mindkettőt beletettük és megettük. 🙂

Próbáltam receptet találni hozzá, de nem sikerült. Lehet, hogy a káposzta az extra, de szívesen vennék némi extra infót erről a levesről, ha van bárkinek.

5 thoughts on “Sváb bableves”

  1. Valami hasonlo Edesanyamtol.
    Barnabableves
    Hozzávalók
    Húsok: Egy kisebb füstölt csülök, vagy 40 dkg füstölt oldalas
    Zöldségek: Fél kg tarkabab, két gerezd fokhagyma, egy fej vöröshagyma
    Ha van fél kg kimosott savanyúkáposzta!
    Egyéb: Egy evőkanál kanál zsír, liszt, 1/2 liter tejföl, só, pirospaprika.
    Elkészítés:
    A babot a főzés előtti nap megmossuk, és langyos vízbe tesszük, másnapig benne hagyjuk ázni. Ha nincs időnk áztatni, az sem baj, de akkor kicsit hosszabb főzési idővel kell számolni. A húsokat megtisztítjuk, megmossuk. Ha fel tudjuk darabolni akkor tegyük meg, de ha nem, egyben is feltehetjük főni. Mikor félig megfőtt, hozzáadjuk a beáztatott babot, és a megtisztított fokhagymát, babérlevelet, kevés sót. Vigyázzunk, mert ha igazi füstölt húsból főzünk, az maga is sós. Ha van, a savanyú káposztát akkor tegyük bele, amikor a bab már félig megfőtt. A levest addig főzzük, míg a hús és a bab is megpuhul.
    Egy- két óra főzési idővel kell számolni. Amikor a bab megfőtt, berántjuk. Rántás: egy kis lábasban egy evőkanál zsírba egy kanál lisztet teszünk, és világos zsemleszínűre pirítjuk. Fél fej vöröshagymát apróra vágunk, és beletesszük a rántásba, megforgatjuk, és őrölt pirospaprikát teszünk bele. A bab levéből egy fél liternyivel feleresztjük, majd az egészet beleöntjük a bablevesbe. Felforraljuk, majd behabarjuk.
    Habarás: A tejfölből két evőkanálnyit kiveszünk egy mélytányérba, majd egy evőkanál lisztet teszünk bele. Csomómentesre keverjük. Hígítjuk a leves levével, majd beleöntjük a levesbe. A maradék tejfölt is elkeverve beleöntjük e levesbe. Pár percig forraljuk, majd a tűzről levesszük. Levesestálba merjük, úgy tálaljuk, hogy a húsok kisebb darabokban legyenek. Tálalásnál a vöröshagyma másik felét karikákra vágva kis tányérban az asztalra helyezzük, sót és ecetet is helyezünk az asztalra, hogy ki-ki ízlés szerint ízesíthesse az ebédjét. Finom puha kenyeret adunk mellé.

  2. Na a Kacianyu-féle recept nagyon hasonlít ahhoz, amit Szabolcsban “Káposztás Paszulynak” hívnak és egen jau!
    Üdvözlet mindenkinek Skauciábaul!

  3. Azzal, hogy a klasszikus káposztás paszulyban – legalábbis nálunk – nincsen tejföl és habarás (hiszen alapból a káposztától savanyú). Viszont sárgarépát meg ilyeneket teszünk bele (ez családi eltérés a klasszikustól) meg persze krumplit. Krumpli mondjuk mindenbe kell.

  4. Visszajelzés: Kistücsök 2009 Nyár at

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.